AndyS kirjoitti:Roomalaisten nahkahaarniskoista ei tosiaan ole ihan yksimielisyyttä koska nahka ei säily arkeologisissa löydöissä kuin ihan poikkeustapauksessa. Roomalaisilla kirjailijoilla taas oli sellainen rasittava tapa, että he eivät kuvanneet ympäristöä kovin tarkasti koska olettivat lukijoiden tietävän muutenkin millainen joku haarniska tai ase on. Sen ajan tyylissä keskityttiin enemmän ylimysten tekemisiin ja puheisiin. Esim. Caesar ei mainitse Gallian Sodassa kertaakaan että hänen miehillään on haarniskat, vaikka se asia kyllä muuten tiedetään ihan varmasti.
Roomalaisia ylimyksiä ei tosiaan kauheasti kiinnostanut arkisten asioiden kuvaaminen. Esimerkiksi yhtään kuvausta tavallisesta maatilasta ei ole säilynyt, vaan kaikki kirjalliset lähteet käsittelevät jollain tapaa poikkeuksellisia tiloja.
Toisaalta antiikin ajalta on säilynyt rajoitettu määrä puisia ja jopa nahkaisia esineitä. Esimerkiksi kaivauksissa on löynyt nahkaisia vaatteita ja jalkineita. Myös puisia kilpiä on löytynyt.
Legioonalaisten nahkahaarniskoja ei ole löytynyt. Vielä 1950-luvulla antiikin tutkijat olivat laajasti sitä mieltä, että nahkainen "suojaliivi" oli legioonalaisten normaali varuste. Käsitys perustui Trajanuksen pylväästä koristeleviin reliefeihin. Kyseinen pylväs on toki edelleenkin yksi keskeinen lähde rooman asevoimien arjesta. Kyseiseseen pylvääseen on kuvattu Daakian sotaretket ja siihen on kaiverrettu 2500 hahmoa.

Jostain kumman syystä aikaisemmin luultiin, että sotilaiden panssarit oli tehty nahasta. Tätä on sitten yritetty selittää sillä, että reliefissä levyjen rajat olisivat kuluneet eroosion myötä hyvin vaikeasti erottuviksi ja sen takia tutkijat olisivat päätyneet siihen, että panssarit on nahkaa! (No kyllä tuossa selvästi näkyy lorica segmentatan levyt, voi tietysti olla, että kyseessä on restauroitu osuus ja aikaisemmin hävinneitä yksityiskohtia on saatu näkyviin?)
Edelleenkin on olemassa kiistaa siitä minkälaisia suojavarusteita legionaalaiset käyttivät Trajanuksen aikana, mutta nahkahaarniskat ovat kadonneet tutkijoiden kirjoituksista.
Itse pidän vain positiivisena, että nykyään osa antiikin tutkijoista ei esimerkiksi yritä selittää legioonan sotilasarvojärjestelmää. Yksinkertaisesti emme tiedä siitä tarpeeksi. Esimerkiksi tiedämme, että jotkut sotilaat saivat kaksinkertaista palkka. Mielenkiintoinen tieto joka johtaa ajatukset mm. Landsknechtien doppelsöldnereihin... Ai niin emme tiedä tosiaan tiedä mitään muuta kuin, että kyseiset sotilaat saivat kaksinkertaista palkkaa.
Aikoinaan brittiläisillä tutkijoilla oli myös tapana verrata centuriota britti armeijan warrant officereihin. Tietääkseni antiikin ajalta on säilynyt peräti yksi kirjallinen lähde joka kertoo, että centurioksi olisi noussut sotamiehenä uransa aloittanut mies. Sen sijaan useampi lähde kertoo, että aristokraatit olivat suoraan päässeet centurioksi!
Joku antiikin tutkija vertasi tilannetta siihen, että 2000 vuoden kuluttua tutkija yrittää selvittää muutaman tekstikatkelman perusteella sitä minkä arvoisia olivat grenadier, fusilier, trooper, rifleman, kingsman, private ja gunner? Kaikki ovat tietenkin sotamiehiä, mutta muutaman säilyneen luettelon ja parin kirjan perusteella asiaa on ehkä mahdotonta selvittää.